Zwemvijvers

 

Een biologische zwemvijver wordt volledig door de natuur gezuiverd, in tegenstelling tot conventionele zwembaden die chemische desinfectiemiddelen gebruiken zoals chloor. Een zwemvijver combineert een zwemzone met een naastliggende plantenzone. 

De bacteriën die in deze plantenzone geënt worden in combinatie met de beplanting breken de vervuiling af die in het water komt en zo ontstaat een gezond natuurlijk evenwicht.

Als specialist ter zake, trekken wij de kaart van het meest performante upflowsysteem, waarbij een goede mechanische voorfiltratie, de biologische afbraak een stuk ontlast.

Wij bieden onze klanten een gediversifieerd aanbod aan planten, zo komen we tot de perfecte mix van performante filterplanten en decoratieve exemplaren.

Design, dimensionering, inplanting en specifieke wensen van de klant worden zo samen vertaald in een correct advies en een verzorgde uitvoering. 

Bij oplevering krijgt u een professionele uitleg over de werking en nuttige tips naar onderhoud toe.

Voor de nazorg kan u steeds bij ons terecht of indien u dit zelf wenst te doen,  in onze winkel te Astene, "Het Vijverhuis".

 

Waarom kiezen voor een zwemvijver? 

Ecologisch interessant: 

 1. Natuurlijke Filtratie:  Een deel van de zwemvijver is gereserveerd voor waterplanten. Deze planten spelen een cruciale rol bij het zuiveren van het water door voedingsstoffen op te nemen en de groei van algen te beperken. De lava zone fungeert als natuurlijke filter op basis van lavastenen, micro-organismen en planten. Biologische zwemvijvers vertrouwen op natuurlijke filtratieprocessen in plaats van chemische desinfectiemiddelen. Waterplanten spelen een cruciale rol bij het opnemen van voedingsstoffen en het bevorderen van een gezonde waterkwaliteit. Dit minimaliseert de impact op het milieu door het verminderen van de hoeveelheid chemicaliën die in het water worden gebruikt.

 2. Geen chemische belasting : In tegenstelling tot traditionele zwembaden, hybride zwembaden of biopools worden biologische zwemvijvers niet behandeld met chemicaliën, zuren of zouten. In plaats daarvan vertrouwen ze op biologische processen om het water schoon te houden.

 3. Ecologisch evenwicht & behoud van biodiversiteit: Door een evenwichtige combinatie van planten, micro-organismen en eventueel vissen te bevorderen, wordt een natuurlijk evenwicht in de zwemvijver gecreëerd. Dit creëert een ecologisch evenwicht en ondersteunt de biodiversiteit in en rond de zwemvijver. Dit helpt bij het handhaven van een gezond ecosysteem. Biologische zwemvijvers kunnen aantrekkelijk zijn voor lokale dieren, zoals vogels, insecten en amfibieën. Het creëren van een meer natuurlijke omgeving kan bijdragen aan het behoud van lokale ecologische evenwichten.

 4. Natuurlijk uiterlijk: Biologische zwemvijvers worden vaak ontworpen om er natuurlijk uit te zien, met organische of rechthoekige vormen en integratie van natuurlijke elementen zoals stenen en hout. Dit draagt bij aan een meer harmonieuze integratie in de omgeving.

 5. Watercirculatie: Een effectief circulatiesysteem zorgt voor voldoende waterbeweging en zuurstofniveaus, wat essentieel is voor het behoud van een gezond watermilieu. 

Biologische zwemvijvers bieden voordelen zoals een milieuvriendelijke benadering, verminderde afhankelijkheid van chemische stoffen en een meer natuurlijke uitstraling. Ze zijn populair bij mensen die op zoek zijn naar een duurzaam en ecologisch verantwoord alternatief voor conventionele zwembaden.

Hoewel biologische zwemvijvers niet volledig vrij zijn van menselijke invloeden, bieden ze een meer duurzaam en natuurlijk alternatief voor traditionele zwembaden. 

 

Economisch interessant: 

 1. Minder onderhoudskosten: In vergelijking met traditionele zwembaden, die vaak regelmatig onderhoud, chloorbehandelingen en andere chemicaliën vereisen, hebben zwemvijvers vaak lagere onderhoudskosten. De natuurlijke filtratieprocessen verminderen de behoefte aan chemicaliën, en de planten in de zwemvijver kunnen helpen bij het handhaven van een gezonde waterkwaliteit.

 2. Energiezuinigheid: Het ontwerp van een zwemvijver kan worden geoptimaliseerd voor energiezuinigheid, bijvoorbeeld door het gebruik van efficiënte watercirculatiesystemen. Dit kan leiden tot lagere energiekosten in vergelijking met zwembaden met krachtige pompen.

 3. Lange levensduur: Een goed ontworpen en goed onderhouden zwemvijver kan een lange levensduur hebben. Dit kan leiden tot lagere totale kosten op de lange termijn, omdat de noodzaak voor frequente renovaties of vervangingen kan verminderen. Wij zorgen er in onze opstelling namelijk voor dat de lava zone zoveel mogelijk ontzien wordt, waardoor deze langer kunnen meegaan. 

 4. Meervoudig gebruik: Zwemvijvers kunnen niet alleen dienen als zwemruimte, maar ook als esthetisch aantrekkelijke landschapselementen. Ze bieden een veelzijdige buitenruimte die zowel voor recreatie als ontspanning kan worden gebruikt.

 5. Waardevermeerdering van onroerend goed: Een goed ontworpen zwemvijver kan de waarde van onroerend goed verhogen. Het kan een aantrekkelijk kenmerk zijn voor potentiële kopers of huurders die op zoek zijn naar een duurzame en natuurlijke leefomgeving.

 6. Milieuvriendelijk imago: In een tijd waarin duurzaamheid en milieuvriendelijkheid belangrijke overwegingen zijn, kan het hebben van een zwemvijver passen bij een groen imago. Het kan aantrekkelijk zijn voor mensen die waarde hechten aan ecologisch verantwoorde levensstijlen.


Alles wordt grondig met de klant besproken, zodat u na oplevering zeker tevreden bent. Want een tevreden klant is goud waard!